Att smälta choklad i vattenbad

Att smälta choklad i ett vattenbad är lätt som en plätt! Jag smälter alltid min choklad över vattenbad och aldrig i micron då chokladen lätt bränns och blir grynig i micron. Och det är ju synd att behöva kasta bort chokladen för man tänkte att man skulle vara lite lat. Hur gör man då när man smälter chokladen i vattenbad?

Ta fram en kastrull samt ett kärl som passar till kastrullen, jag brukar använda en djup tallrik. Se till att kärlet är såpass stort att det täcker kanterna på kastrullen. Anledningen till detta är för att vi inte vill att det skall komma in varm ånga i chokladen då den kan göra chokladen till en stor hård klump istället för härligt rinnande choklad.

Fyll upp kastrullen med lite vatten. Det viktiga är att vattnet inte nuddar undersidan av kärlet då det gör att kärlet blir alldeles för varmt och chokladen kan brännas och bli grynig. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i kärlet. Ställ kärlet på kastrullen, sätt på medelvärme på spisen och låt chokladen smälta av den heta ångan. Rör om då och då. Låt det inte börja koka, chokladen mår bättre av att smälta långsamt, vid för höga temperaturer kan den bli grynig och förstörd.

När chokladen har smält tar du bort kärlet från kastrullen och tillsätter den andra hälften av chokladen. Anledningen till att man delar upp chokladen i två delar är för att när man tillsätter den osmälta chokladen till den smälta så hjälper den till att ta ned temperaturen i chokladen vilket man ofta vill. Jag brukar hälla över den smälta chokladen i ett annat kärl som inte är varmt för att inte chokladen skall fortsätta att värmas upp av det varma kärlet.

Var försiktig så det inte kommer vatten i chokladen, den kan då bli grå och tråkig. Om du finhackar chokladen går den fortare att smälta.
smalta-chokladHacka chokladen och fyll upp kastrullen med vatten. Lägg enbart halva mängden av choklad i kärlet.

 

 

 

smalta-choklad-i-vattenbadStäll kärlet på kastrullen och sätt på medelvärme. Rör om då och då tills all choklad har smält.

 

 

 

hur-smalter-man-chokladNär chokladen har smält så tar du bort kärlet från värmen och tillsätter den andra halvan med hackad choklad och rör om så att även den chokladen smälter.

 

 

 

kommentarer