Chokladmarängkakor

Dessa små söta chokladmarängkakor fick jag hos en kompis för ett tag sedan och visste med ens att jag var tvungen att lägga upp receptet till er här på bloggen. De är försvinnande goda och väldigt lätta att göra. De tar ungefär en kvart att slänga ihop vilket verkligen gör det lätt att baka dem. Nackdelen är att det tar ungefär lika kort tid att äta upp dem…. 🙂

Kakorna blir härligt spröda och sega på en och samma gång, med mycket smak av choklad. Det är väldigt gott när man känner av de hårda chokladbitarna inuti den mjuka kakan när man tar ett bett.

chokladmarangkakaReceptet kommer från Sockerkringlan. Jag justerade det dock lite så att det föll mig mer i smaken. Jag har tagit bort marsansåspulvret som jag inte tycker ger något smakmässigt och så har jag även smugit ned 50 g mer choklad – för vem gillar inte mer choklad liksom?

Jag måste testa att smaksätta de här chokladmarängkakorna med valnötter någon gång snart, jag tror att det blir himlans gott.

Jag provbakade kakorna när vi var iväg på kräftskiva i helgen. Vi var i ett par kompisars stuga i Taberg. Det är så himla vackert, tyst och alldeles underbart där. Jag smög runt i trädgården och knäppte ett par kort samtidigt som jag åt av kakorna.

mandi-bakar

I måndags var det dags att baka dem på nytt och även fota proceduren. Det är svårt att hinna med att ta bilder på kvällarna nu när höstmörkret börjar falla sig på. Jag tog en promenad hem från jobbet och skyndande mig med att slänga ihop smeten och skjutsade in dem i ugnen. Kakorna hann inte svalna mer än 5 minuter innan jag var tvungen att fota dem, det är därför det rinner så smaskig choklad ur dem. Det är också därför de ligger i en hög, de håller ju inte direkt ihop när de är varma 🙂

Lägg kakorna i en fin påse och ta med dem som present när du blir bjuden på middag nästa gång.

Recept

Receptet ger 9 st kakor

2 äggvitor
2,5 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
75 g vit choklad, grovt hackad
75 g mörk choklad, grovt hackad

Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader vid varmluft).

Vispa upp äggvitorna med florsockret så att en glansig smet bildas. Smeten är väldigt lös i konsistensen och kommer inte heller bli tjock som en vanlig maräng där skålen går att vända upp och ned och marängen fortfarande sitter kvar i skålen. Ju längre du vispar desto fastare och toppigare kommer marängen bli. Vispa ihop det i 2-5 minuter beroende på hur toppig maräng du vill ha. Denna satsen som är på bilderna vispades i ungefär 5 minuter.

Sikta ned kakaon och vaniljsockret och vänd ned det i smeten.

Vänd slutligen ned den hackade chokladen.

Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper i 9 lika delar. Gräddas 13-15 minuter mitt i ugnen. Kakorna skall vara lätt spruckna när de är klara.

chokladmarang
chokladmarangkakor

choklad-marang-kaka