Daiquiribrownie med sommarvibbar

Det här är en perfekt kladdig browniebotten som njuts av tillsammans med den bästa vita chokladmoussen samt en daiguirisorbet som lättar upp det hela. Toppas med en sur citronmaräng, limeskal samt färska jordgubbar. Mums! En perfekt dessert att servera vid ett litet festligare tillfälle eller vid en middagsbjudning med bästa vännerna!

Receptet nedan ger 7 stora bitar.

 

recept-daiquiribrownie-med-sommarvibbar

Kladdig browniebotten

Ingredienser

200 g mörk choklad (100 g smält + 100 g hackad)
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Så här gör du

Sätt ugnen på 150 grader (125 vid varmluft) och antingen smörj en form med smör och ströbröd eller klä den med bakplåtspapper. Jag använde mig av en form som var ca 22×12 cm vilket resulterade i en kaka som var ca 2 cm hög.

brownie-form

Smält 100 gram av chokladen i ett vattenbad.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Vispa det rumsvarma smöret med sockret och vaniljsockret poröst med elvisp i en annan bunke. Tillsätt ett ägg i taget tills smeten har gått ihop.
Sikta sedan ner mjölblandningen lite i taget i smeten för att undvika klumpar. Rör ned den smälta chokladen samt den hackade chokladen (ca 0,5 cm stora bitar) och smeten är färdig.
recept-brownie

godaste-recept-pa-brownie

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 min. Tiden beror på vilken storlek på form du använder samt hur kladdig du vill ha den. Jag hade inne min i 55 minuter vilket resulterade i en perfekt kladdig brownie!

Min kaka var väldigt ojämn när jag tog ut den ur ugnen så jag vände den upp och ner så att den skulle jämna till sig medan den svalnade av. Det gjorde jag genom att först lägga ett bakplåtspapper ovanpå formen som min brownie låg i, sedan lade jag på en skärbräda och sen var det bara att vända formen upp och ner och låta den svalna.

basta-brownien

Brownien går bra att baka en eller ett par dagar i förväg. Förvara den i en tättslutande burk eller inlindad i plastfolie i kylen.

 

Vit chokladmousse

Ingredienser

1,5 dl grädde (40%)
150 g vit choklad
1 ägg

Länk till hur du gör den vita chokladmoussen hittar du här.

Den vita chokladmoussen görs helst samma dag som den skall ätas, men kan göras max 1 dag i förväg. Jag tycker att den förlorar sin smak en aning när den ligger för länge i kylen. Tänk på att plasta in den väl eller förvara den i en tätslutande burk i kylen då den lätt drar till sig smaker av annan mat som också ligger i kylen.

 

Sura citronmaränger

Ingredienser

2 äggvitor
1,5 dl socker
Saften från 0,5 citroner
Skalet från 1 citron

Så här gör du

Knäck äggvitorna i en skål och börja vispa med elvispen på låg hastighet tills ett skum har bildats. Höj hasigheten samtidigt som du tillsätter sockret långsamt i en smal stråle. När mjuka toppar har börjat bildats på marängen kan du tillsätta citronsaften och citronskalet.

hur-gor-man-marang

Vispa tills marängen är fast och går att vända upp och ner i skålen utan att något åker ut. Spritsa ut i smala strängar eller annat valfritt mönster på ett bakplåtspapper och skjuta in i mitten av ugnen på 125 grader i ca 2 timmar. Om du har flera plåtar med maräng kan du sätta på varmluft och sänka till 100 grader.

recept-marang

Marängen skall vara spröd och lossa från bakplåtspapperet när den är klar.

Marängen går jättebra att göra en vecka eller två i förväg. Den förvaras sedan i en tätslutande påse eller burk i rumstemperatur.

Övriga ingredienser

Sorbet med smak av Jordgubb Daiquiri, annan valfri smak går givetvis också bra
Skal av 1 citron
Skal av 1 lime
Jordgubbar eller andra färska bär

Servering

Skär brownien i avlånga bitar, ca 4×10 cm. Jag skar bort de hårda kanterna på kakan samt även det övre knapriga täcket då jag ville ha en len smakupplevelse. Lägg den vita chokladmoussen i en spritspåse och spritsa ut moussen på brownien i ett fint mönster. Jag använde mig av tyllen nedan men det spelar inte så stor roll vilken du använder. En vanlig rund eller en stjärntyll blir också fint. Spritsa inte på hela brownien utan lämna en del så att sorben får plats bredvid.
Ta fram glassen och skopa upp en eller två skopor, beroende på hur mycket utrymme du har kvar bredvid moussen. Jag använde mig av två skedar som jag värmde med varmt vatten under kranen och jobbade sedan fram två ovala former med dem. Man lägger sorben på ena skeden och för sedan den andra skeden över och sen gör man så några gånger tills man har fått en form man gillar på sorben. Ta bild på detta.
Skär jordgubbarna i bitar och placera på desserten. Smula sönder marängen över hela desserten och fördela skalet av 1 lime över alla godbitarna. Servera genast och njut!

Vem ska du laga denna underbara dessert till?
Låt mig veta vad du tycker om receptet!

efterratt-nyar

kommentarer