Farmors ljuvliga citronpaj

Den här citronpajen är en av mina favoriter hemma hos farmor. Den är superenkel att göra och blir alltid lika god. Hon har bakat den så länge jag minns och jag blir alltid lika glad när den står där på köksbordet och väntar på mig. En härligt sötsyrlig paj som man inte kan sluta äta av! Jag brukar äta pajen som den är utan några andra tillbehör för den är så himla god i sig.

Den här pajen gör sig allra bäst om man gör den en dag i förväg. Jag tror att det händer något magiskt under natten när den får stå och dra till sig. Jag brukar ha min framme på köksbänken under natten, att ställa in den i kylskåpet är inte nödvändigt. Det är så farmor har lärt mig att göra så det är nog bäst att fortsätta så 🙂

farmors-citronpaj

rsz_närbild_på_farmors_paj

Ingredienser

Till degen behövs:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör

Till citronkrämen behövs:
3 ägg
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
Rivet skal av 1 stor citron
6 msk pressad citronsaft (1,5 citroner oftast)
Florsocker att sikta över pajen

Så här gör du

Häll mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Lägg i smöret i små klickar och arbeta snabbt ihop degen. Det går bra att göra detta med en elvisp för att få smöret att finfördelas i mjölet men för att smöret verkligen ska gå ihop med mjölet behöver degen knådas med händerna en stund.
Platta ut degen i en pajform, den jag använde var 27 cm i diameter. För att få fina raka kanter på pajen så använd en vass kniv och skär av de uppstickande kanterna på pajen.

citronpaj-deg

skuret-skal-till-citronpaj

Nagga med en gaffel och ställ in i kylen för att kallna i ca 20 minuter, eller tills pajskalet blivit genomkallt. Tiden i kylskåpet hjälper pajen att hålla sina fina raka kanter även inne i ugnen. Grädda pajskalet utan fyllning mitt i ugnen i 200 grader i 12-15 minuter tills skalet har fått lite färg.

pajskal-citronpaj

Under tiden kan du riva citronskalet på minsta sidan av rivjärnet och pressa citronerna. Se till att bara riva av det yttersta gula lagret på citronskalet, vi vill inte ha med det vita för det smakar inte gott.

citronzest

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner vetemjöl i smeten och vänd ned det försiktigt. Blanda även ner den pressade citronen och skalet. Häll detta över det gräddade pajskalet och ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter tills pajen har blivit gyllenbrun. Låt svalna och sikta sedan över florsocker över hela pajen. Klar!

fyllt-skal

graddad-citronpaj

Tips! En sak som du inte ska göra med citronpajen är att försöka dig på att plasta in den med plastfolie. Jag har nämligen gjort det misstaget och det som händer då är att plastfolien väldigt lätt lägger sig på pajen och när man sen drar av det drar man även med sig hela det övre lagret av citronkrämen upp. Och vips så har man inte en lika vacker paj längre. Så låt bara pajen stå som den är, utan att täcka över den. Om du av någon anledning ändå vill täcka över pajen, så ta något hårt som en skärbräda till exempel.

Hur gillar du din citronpaj? Har du testat receptet? Kommentera gärna nedan och dela receptet med dina vänner!

recept-citronpaj

Ska du ha fest och vill bjuda många personer på den här pajen?

Gör receptet i långpanna och du får ut cirka 30 bitar av den. För att göra citronpajen i långpanna behöver du multiplicera alla ingredienser med 3. Baka det tomma pajskalet i 20-22 minuter i 200 grader istället för 12-15 minuter och låt pajskalet med fyllning bakas i 25-30 minuter i 175 grader. Anledningen till att graderna i ugnen sänks när vi har fyllt pajskalet med fyllning är för att det är så mycket fyllning som måste sätta sig och därmed krävs längre tid i ugnen. För att pajen inte ska bli alldeles för brunbränd så sänker vi graderna.