Glaserad tårta med hallonmousse/passionsfruktsmousse – Glazed mirror cake

Det här är en tårta som består av en seg browniebotten, den absolut godaste hallonmoussen samt en passionsfruktsmousse. Tårtan är täckt av en chokladglasering – chocolate mirror glaze, som är så himla kul att jobba med! På toppen sitter en blomma och en liten studentmössa som jag har gjort av sugarpaste. Och det häftigaste av allt? Guldglittret som består av bladguld!

“Kan man äta guld?” undrar ni säkert. Svar: Ja! Guld i mindre mängder går bra att äta och man ser ofta små praliner eller större bröllopstårtor som är dekorerade med guld. Jag köpte mitt bladguld på IN-EX i Göteborg. Jag fick 25 små ark med 22 karats guld på 8×8 cm för 465 kr. Om det är ett bra pris eller inte vet jag inte, det enda jag visste var att jag behövde bladguld på momangen så att leta runt efter billigaste priset för att sen beställa över internet var inget alternativ för mig.

Den här tårtan är resultatet av en önskan från min kusin om att göra en studenttårta till hans student. Jag ville inte göra en traditionell studenttårta täckt med marsipan eller så, dels för att det är ett sånt himla jobb att dekorera och dels för att det är lite tråkigt. Har vi inte gjort den grejjen nu? Jag är inne på glaze nu och vill egentligen glaza allt i min väg! Mirror glaze, hur läckert är inte det liksom?!

Ingredienser

Browniebotten

120 g mörk choklad
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader (150 vid varmluft).

Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i ett vattenbad. Här kan du läsa mer om hur du smälter chokladen i vattenbad över spisen. Ta bort från värmen och rör ned sockret och blanda om väl. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt vaniljsockret och saltet och rör om. Vänd slutligen ned mjölet.

Info: När vi gör browniebotten så skall man bara röra ned alla ingredienser, inte vispa. Anledningen till det är för att vi vill ha en kompakt och kladdig botten, inte luftig som när man till exempel gör en klassisk tårtbotten på tre lika.

Smöra och mjöla en form på 23 cm med löstagbar kant. Jag mjölade kanterna med vetemjöl eftersom jag inte vill ha grova bitar på kanterna som det blir med ströbröd. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg på botten på formen. Tårtan går att få ur lättare då. Ställ in mitt i ugnen i 15-25 minuter. Ha koll på kakan så att den inte blir för genombakad, vi vill fortfarande att den ska vara kladdig inuti. Jag lät min botten vara inne i 20 minuter. Låt svalna.

Hallonmousse

Det här är mitt absoluta favoritrecept på hallonmousse, den är så fräsch och smakar väldigt mycket hallon. Receptet kommer från Monas brownietårta med hallonmousse precis som även browniebotten ovanför gör.

3 paket frysta, tinade hallon (à 225 g)
3 dl gelésocker multi
6 tsk vaniljsocker
9 dl vispgrädde

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.

Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).

Passionsfruktsmousse

Det här receptet har jag hittat på Caroline Ahlqvists blogg Älska att baka. Hennes recept hittar du här. Jag justerade mängden färska passionsfrukter och ersatte med passionsfruktjuice eftersom det är så dyrt med just färska passionsfrukter.

4 gelatinblad
6 passionsfrukter (ca 0,8 dl)
Passionsfruktjuice, lika mycket som mängden saft från 6 pressade passionsfrukter (ca 0,8 dl)
Saft av 1/2 citron
4 ägg, separerade i gulor och vitor
1 dl strösocker
3,5 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

Dela och skrapa ur allt fruktkött ur alla passionsfrukter och sila hårt med baksidan av en sked mot en finmaskig sil. Koka upp passionsfruktsjuicen och lägg ner gelatinbladen. Tag av från värmen och rör runt så allt gelatin smälter. Häll ner saften från passionsfrukterna och citronsaften. Låt svalna helt.

Info: Anledningen till att man bara värmer en del av purén är för att man vill få gelatinet att smälta. Ju mindre vätska man värmer på desto mindre vätska måste svalna vilket medför kortare väntetid. 

Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Rör ner passionsfruktspurén.

Vispa grädden och vänd ner i bunken.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner med stora luftiga tag så det blandas helt. Täck bunken med plastfilm och ställ in i kylen i nån timme så den sätter sig lite. Perfekt att förbereda detta dagen innan.

Info: Vispa inte äggvitorna för långt innan, de kommer då skära sig eftersom vi inte har i något socker som binder äggvitorna. Vispa dem precis innan du skall vända ned dem (precis som receptet säger).

Dark chocolate mirror glaze – mörk chokladglasering

12 gelatinblad
300 g grädde, 40%
500 g socker
200 g vatten
160 g glykossirap
160 g kakao

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp till 104 grader.
Ta bort från värmen och sikta ned kakaon i omgångar. Rör om tills allt gått ihop.

Koka upp grädden i en annan kastrull vid sidan om och häll i i sockerblandningen.

Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg i en liten skål. Häll i en liten del av den varma glazen och rör om till gelatinet har smält. Blanda ut med den övriga glazen. Låt svalna till glazen är ca 25-35 grader. Temperaturen beror på hur tunn du vill ha din glaze. Jag hällde ut den vid 32 grader.  Låt glazen passera genom en finmaskig sil för att få bort alla luftbubblor innan du häller den över tårtan. Gör om proceduren med silen om nödvändigt.

Det här receptet ger ganska mycket glaze, det kommer bli ca 1/4 del över. Anledningen till att jag valde att göra så mycket glaze är för att vi verkligen inte vill stå där med för lite glaze så att det inte räcker för att täcka hela tårtan (tro mig, jag har redan gjort det misstaget).

Montera tårtan

Ingredienser

Vispad grädde, 1-2 dl

Låt browniebotten svalna helt innan du brer på hallonmoussen. Låt botten vara kvar i formen, fyll på med hallonmousse. Använda en linjal eller annat som du kan jämna av hallonmoussen med. Det gör vi för att tårtan skall ha jämna lager när vi skär i den. Ställ in i frysen och låt bli genomfrusen.

monas-hallonmousse

Ta ut tårtan ur frysen och ta bort de löstagbara kanterna. Kanterna lossnar lättare om tårtan får stå framme 10 minuter innan du gör detta. Tag även bort tårtan från botten. Om du inte får loss botten kan du koka upp lite vatten i en kastrull och ställa tårtan med botten nedåt över det varma vattnet i någon minut.

choklad-glaserad-tarta

monas-brownietarta-med-hallonmousse

Ställ in botten med hallonmoussen i frysen igen. Diska formen. Bred ut passionsfruktsmoussen i ett jämnt lager i formen och ställ in i frysen för att stelna.

passionfruktsmousseNär passionsfruktsmoussen har blivit genomfrusen tar du ut den och lossar kanterna och botten. Lägg sedan passionsfruktsmoussen på hallonmoussen. Vispa grädden och spackla tårtan jämn. Fyll ut alla hålutrymmen med grädden. Grädden stelnar snabbt med tanke på att hela tårtan är frusen. glaserad-tarta-med-hallonmousse-och-passionsfruktsmousse

att-tacka-en-tarta

Nu är det dags att hälla på glazen. Ställ tårtan på ett ugnsgaller, lägg ett bakplåtspapper under och häll på glazen.

hur-glaserar-man-en-tarta

hur-glaserar-man-en-tarta

När hela tårtan är täckt med glaze kan du dekorera tårtan. Jag dekorerade med bladguld, silverglitter, en ros och en studentmössa. Rosen och studentmössan som jag gjorde av sockerpasta lade jag på precis innan servering. Eftersom glazen är mjuk och blöt så kommer dekorationerna suga åt sig av detta och också bli blöta, därför dekoreras tårtan strax innan servering.

glazed-chocolate-mirror-cake

Så här lade jag upp tidsschemat när jag gjorde tårtan:
Dag 1: Gjorde browniebotten och hallonmoussen. Monterade ihop och ställde in i frysen. Påbörjade blomman och studentmössan.
Dag 2: Gjorde passionsfruktsmoussen och monterade på tårtan. Ställde in i frysen igen. Fortsatte att bygga på fler blad på min blomma.
Dag 3, serveringsdagen: Gjorde glazen och hällde på tårtan. Ställde in i kylen.
Satte på dekorationerna strax innan servering. Eftersom glazen är blöt kommer dekorationerna bli uppluckrade och förstörda om de sätts på för långt innan.

Dag 1 och 2 går bra att göra långt innan eftersom tårtan ändå skall in i frysen samt att dekorationerna skall vara torra vid montage. Jag har inte testat att frysa glazen och vet därmed inte hur den reagerar på det.

Törstig? Testa min rabarbersaft för att släcka törsten!

leila-rabarbersaft

Liknande inlägg

Tårtbotten – Lika delar/ tre lika 2016-09-06
Prinsessbakelse 2016-09-09