Jag har testat några olika recept på vaniljkrämer och kommit fram till att jag gillar Leilas recept allra bäst. Den smakar mycket vanilj och är perfekt att använda som tårtfyllning. Det blir ca 5-6 dl av detta receptet.
Ingredienser
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
7 äggulor
0,75 dl maizena
50 g smör
Så här gör du
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Var försiktig så inte mjölken bränns.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
Slå över den heta mjölken under vispning. Ta bort vaniljstången innan.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Vispa med en visp som kommer åt botten bra så att krämen verkligen rörs runt ordentligt (en sked funkar t ex inte).
Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Ju längre du kokar krämen desto tjockare blir den. Den kommer även tjockna lite när den blivit kall så gör den något lösare än du vill ha den.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Det här receptet gör att man får en del äggvitor över. Här är ett par förslag på vad du kan göra med dem:
Marängsmörkräm
Schwarzwaldtårta med Nöt-créme
Vad kan du göra med resterna av vaniljstången? Gör ditt eget vaniljsocker!
Låt vaniljstången torka helt och hållet, sen kan du mixa den med 3 dl strösocker. Mixa väl. Nu har du gjort ditt eget vaniljsocker på något som du kanske hade slängt i annat fall. Bra va? 🙂