Hemmagjorda mums mums med daim

Mumsmums, munkar, gräddbullar, skumtoppar, gräddtoppar, kokostoppar, gräddmunkar… Vad man väljer att kalla dem är inte det viktiga, det viktiga är att man äter dem! Här kommer ett riktigt gott recept på hemmagjorda mums mums!

Hemmagjorda mums mums är supergott och något helt annat än köpevarianten. Jag gillar inte de man köper i affären, men dessa kan jag inte motstå! Jag gjorde dem för första gången för ett par år sedan och sen dess har de blivit trogna följeslagare. De är lätta att göra och perfekta att förvara i en zip-påse i frysen och alltså också en perfekt sötsak att gå och nalla ur frysen när ingen ser på 🙂

Skummet smakar vanilj och skalet består av mjölkchoklad och daim. För botten används färdiga smörgåsrån. Om man vill göra dessa glutenfria så är det bara att använda sig av glutenfria smörgåsrån alternativ så kan man använda sig av ett kex som är gjort på majsmjöl, till exempel “Spröda majsbröd” från Olda. Det har jag gjort ett par gånger och det blir också väldigt gott.

Det blir ganska många av denna satsen, 20-25 stycken beroende på hur höga du gör dem, och de går ypperligt att förvara i frysen. Jag förvarar alltid mina i frysen och tar fram dem sådär 5 minuter innan så de hinner tina lagom mycket. Jag gillar när de fortfarande är kalla och sega inuti.

De här små raringarna går utmärkt att färga om man så önskar. Vad sägs om att färga smeten grön, doppa dem i vit choklad och måla svarta ögon på dem så att de ser ut som små spöken? En perfekt sötsak att bjuda på på halloween! Eller varför inte låta alla bakverk till till exempelvis en babyshower gå i samma färgskala. Då kan man färga smeten i den färgen, så blir det som en fin överraskning inuti.

hemmagjorda-mums-mums

mums-mums-med-daim

Antal mums mums: 20-25 st

Ingredienser

10-15 smörgåsrån

1 äggvita
4 dl strösocker
3 msk florsocker
1,5 dl kallt vatten

1,5 dl kokhett vatten
1,5 msk gelatinpulver

4 tsk vaniljsocker

400 g mjölkchoklad
1 dubbeldaim

Så här gör du

Börja med att stansa ur smörgåsrånen med en rund pepparkaksform. Den jag använde var 6 cm i diameter och med den går det bra att stansa ut två cirklar per rån. Lägg ut de stansade rånen på ett bakplåtspapper eller en skärbräda. Jag använder alltid mitt silikonbakplåtspapper eftersom det hindrar rånen att glida runt när man spritsar.

Hemmagjorda-mums-mums

Hemmagjorda-graddbullar-receptLägg äggvita, strösocker, florsocker och 1,5 dl kallt vatten i en stor skål.

Koka upp 1,5 dl vatten. Ta bort det från plattan och blanda ned gelatinpulvret. Rör om tills gelatinet har lösts upp och inga klumpar finns kvar.

Börja vispa sockerblandningen så att smeten blandas ordentligt, häll sedan ned det varma gelatinvattnet i en fin stråle. Vispa tills smeten har blivit till ett skum, 5-10 minuter. Avsluta med att vispa ned vaniljsockret den sista vispningsminuten.

hemmagjorda-mums-mums

Tips! Om smeten inte vill fluffa till sig så kan du ställa in skålen i frysen ett par minuter. Gelatinet stelnar i kylan. Ta sedan ut och fortsätt vispa tills du har ett skum. Låt den inte stå för länge i kylen, då bildas klumpar. Det är inget fel med det men den blir väldigt svår att spritsa då. Om det har bildats klumpar i den är det bara att låta den stå framme i rumstemperatur tills den är lagom lös igen.

Fyll en spritspåse med skummet och spritsa ut det på rånen. Jag använde mig av en stjärntyll för att få fram mönstret på mina mums mums men vilken tyll som går bra.

spritspase-graddmunkar

mums-mums-daim

recept-mums-mums

Ställ in i dina mums mums i frysen i ca en timme. På det viset så håller de formen bättre när man doppar dem i den smälta chokladen. Det går bra att låta dem stå i frysen över natten om du inte hinner göra klart allt.

Smält chokladen i ett vattenbad. Länk till om hur man smälter choklad i vattenbad finns här. Finhacka daimen.
Sedan är det bara att doppa dina egengjorda mums mums i chokladen. Det underlättar om du häller chokladen i en smal och hög form när du ska göra detta. Toppa dem med den hackade daimen innan chokladen har stelnat.

kokostoppar-recept

Tips!

Vet du inte vad du ska göra med resterna av smörgåsrånen? Kör dem i mixern tills allt är smulor och använd dem som ströbröd nästa gång du ska baka!