Hemmagjorda mums mums med polkagris

Jag har tidigare postat två recept på mums mums, Mums mums med Nutella och Mums mums med daim. Eftersom jag är svag för mint och tycker det är kul att baka med godis så har jag nu gjort mums mums med polkagris-smak!

Om ni inte har testat att göra hemmagjorda mums mums än så vill jag verkligen slå ett slag för det. Det är såå himla gott! De smakar helt annat än de man köper i butik, alla som jag har bjudit dem på har tyckt att de är supersmarriga.


mums-mums
Skummet smakar mint och skalet består av mjölkchoklad och krossade polkagrisar. För botten används färdiga smörgåsrån. Om man vill göra dessa glutenfria så är det bara att använda sig av glutenfria smörgåsrån alternativ så kan man använda sig av ett kex som är gjort på majsmjöl, till exempel “Spröda majsbröd” från Olda. Det har jag gjort ett par gånger och det blir också väldigt gott.

Det blir ganska många av denna satsen, 20-25 stycken beroende på hur höga du gör dem, och de går ypperligt att förvara i frysen. Jag förvarar alltid mina i frysen och tar fram dem sådär 5 minuter innan så de hinner tina lagom mycket. Jag gillar när de fortfarande är kalla och sega inuti.

Antal mums mums: 20-25 st

Ingredienser

10-15 smörgåsrån

1 äggvita
4 dl strösocker
3 msk florsocker
1,5 dl kallt vatten

1,5 dl kokhett vatten
1,5 msk gelatinpulver

400 g mjölkchoklad
Ca 20 små polkagrisar (en liten påse á 140 g räcker gott o väl)

Så här gör du

Börja med att hacka 10 st polkagrisar i småbitar, lägg dem sedan i 1,5 dl kallt vatten. Låt stå så i ett par timmar tills polkagrisen har smält. Jag lade mina polkagrisar i vattnet på morgonen innan jobbet och när jag kom hem hade de smält.

recept-mums-mums

Stansa ur smörgåsrånen med en rund pepparkaksform. Den jag använde var 6 cm i diameter och med den går det bra att stansa ut två cirklar per rån. Lägg ut de stansade rånen på ett bakplåtspapper eller en skärbräda. Jag använder alltid mitt silikonbakplåtspapper eftersom det hindrar rånen att glida runt när man spritsar.

Hemmagjorda-mums-mums

Hemmagjorda-graddbullar-receptLägg äggvita, strösocker, florsocker och 1,5 dl kallt vatten i en stor skål.

Koka upp vattnet med polkagrisarna i. Ta bort det från plattan och blanda ned gelatinpulvret. Rör om tills gelatinet har lösts upp och inga klumpar finns kvar.

Börja vispa sockerblandningen så att smeten blandas ordentligt, häll sedan ned det varma gelatinvattnet i en fin stråle. Vispa tills smeten har blivit till ett skum, 5-10 minuter.

hemmagjorda-mums-mums

Tips! Om smeten inte vill fluffa till sig så kan du ställa in skålen i frysen ett par minuter. Gelatinet stelnar i kylan. Ta sedan ut och fortsätt vispa tills du har ett skum. Låt den inte stå för länge i kylen, då bildas klumpar. Det är inget fel med det men den blir väldigt svår att spritsa då. Om det har bildats klumpar i den är det bara att låta den stå framme i rumstemperatur tills den är lagom lös igen.

Fyll en spritspåse med skummet och spritsa ut det på rånen. Jag använde mig av en stjärntyll för att få fram mönstret på mina mums mums men vilken tyll som går bra.

spritspase-graddmunkar

mums-mums-daim

recept-mums-mums

Ställ in i dina mums mums i frysen i ca en timme. På det viset så håller de formen bättre när man doppar dem i den smälta chokladen. Det går bra att låta dem stå i frysen över natten om du inte hinner göra klart allt.

Smält chokladen i ett vattenbad. Länk till om hur man smälter choklad i vattenbad finns här.
Sedan är det bara att doppa dina egengjorda mums mums i chokladen. Det underlättar om du häller chokladen i en smal och hög form när du ska göra detta. Toppa dem med den hackad polkagris innan chokladen har stelnat.

Tips!

Vet du inte vad du ska göra med resterna av smörgåsrånen? Kör dem i mixern tills allt är smulor och använd dem som ströbröd nästa gång du ska baka!

hemmagjord-mums-mums

Liknande inlägg

Chokladmarängkakor 2016-09-23
Croissantstång med nougat 2016-08-01