Mandi testar 5 olika sorters enkel vit chokladmousse

Det finns tusen olika recept på samma sak där ute och jag är nyfiken på att ta reda på skillnaden mellan olika recept. Vad är egentligen skillnaden och gör de olika ingredienserna eller mängderna någon smakskillnad i slutet?

Idag har jag valt att testa att göra 5 olika recept på enkel vit chokladmousse. Anledningen till att jag skriver enkel är för att den är enkel att göra. Man smälter bara den vita chokladen, vispar grädden och blandar eventuellt i en av nedanstående smaksättare. En tydligare beskrivning kommer längre ned i texten. De 4 olika smaksättare jag testade var:

1 äggula
1 helt ägg
0,5 dl Philadelphiaost
0,5 dl Kesella Kvarg 10%
Jag gjorde även en naturell utan något av ovanstående.

I mitt test utgick jag från 1 dl grädde (ovispad mängd) samt 75 gram vit choklad.

Utvärdering

Variant #1:
1 dl grädde
75 g vit choklad

Jättesmarrig, betydligt sötare och därmed mäktigare än övriga eftersom man inte har ”spätt” ut den vita chokladen med någon övrig ingrediens.

Variant #2:
1 dl grädde
75 g vit choklad
1 äggula

Jättesmarrig även denna, ingen större skillnad mot ovanstående. Dock ett extra moment med att blanda i äggulan som inte ger något egentligt slutresultat. Känns onödigt att man slösar bort hela äggvitan.

Variant #3:
1 dl grädde
75 g vit choklad
1 helt ägg

Denna var min absoluta favorit, ägget hjälper till att spä ut den söta chokladen en aning. Det gör att den inte blir så tung och man orkar äta upp hela desserten. Väldigt fin i konsistensen, mjuk, len och inte för fast. Inte bara grädde och blir därmed inte så gräddig som de andra.

Variant #4:
1 dl grädde
75 g vit choklad
0,5 dl Philadelphiaost

Jag brukar gilla denna i vanliga fall just för att philadelphiaosten neutraliserar det söta i chokladen men jag tror att jag hade i för mycket ost denna gång då den blev lite för sur.

Variant #5:
1 dl grädde
75 g vit choklad
0,5 dl Kesella Kvarg 10%

Det här var den som var minst god av dem alla. Man kände tydligt av smaken av den sura kesellan vilket jag inte gillade. Den funkar säkert bättre om man tar mindre Kesella men den var den sämsta av dem alla.

Resultat

Första plats: Variant #3 med ett helt ägg. För att den var så len och slät i munnen och för att den var aningen mindre söt än övriga. 🙂
Delad andra plats: Variant #1 utan något extra och variant #4 med philadelphiaosten (anledningen till att #4 kommer så högt upp är för att jag vet att jag gillar den i vanliga fall, med en lite mindre mängd philadelphiaost i förhållande till grädden och chokladen).
Tredje plats: Variant #2 med äggula. Äggulan gav inget extra i smak och jag tycker därför det är slöseri med ägg.
Fjärde och sista plats: Variant #5 med Kesellan. I min smak gjorde Kesellan moussen alldeles för sur, inget som passar mig. Kan hända att jag tog i för mycket i förhållande till det andra men denna var i alla fall den som jag gillar minst och skall inte göra den igen.

Avslutningsvis vill jag ändå säga att det inte spelar så stor roll hur du gör din mousse då det inte är superstor skillnad mellan de olika varianterna. Använd dig istället av det du har hemma och gör ditt bästa.

Recept på vit chokladmousse, vinnaren #3 i listan ovan

Här är en länk till receptet samt en utförlig beskrivning på hur du gör när du gör din mousse.

Här är ytterligare ett recept som innehåller vit chokladmousse. Vill du imponera på någon? Bjud på denna dessert!

daiquiribrownie-med-sommarvibbar

Ses vi på Scandinavian cake show imorgon? Jag ser så fram emot att kolla på alla vackra tårtor och hoppas även se dig där. Om du ser mig – var inte rädd för att grabba tag i mig och hälsa på mig, jag vill ju såklart veta vilka mina läsare är och säga hej till er:)

kommentarer

Liknande inlägg

Mandi testar marshmallowfluff 2016-10-07