Mandi testar marshmallowfluff

Självklart är hemmagjord marshmallowfluff mycket godare än den på burk – Eller?

Idag vill jag reda ut vilket som är bäst egentligen – är det köpt marshmallowfluff på burk eller hemmagjord?

Jag har testat att göra hemmagjord marshmallowfluff på två olika recept för att se vilket recept som är bäst och om de båda står sig mot marshmallowfluffet på burk. Recepten är framgooglade, ett är från Sverige och det andra är från någon engelsk/amerikansk sida.

Utvärdering

Recept  #1:
3 äggvitor
5 dl vit sirap
½ tsk salt
5 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver

Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet tills det har blivit tjockt (tar ca 10 min). Sänk hastigheten och häll i florsockret medan du vispar. När allt är väl blandat så häller du till sist i vaniljpulver och blanda sedan ordentligt.

Mitt omdöme: Den här marshmallowfluffen blev fruktansvärt söt och lite för salt och smakade därmed inte alls bra. Jag spottade i princip ut den när jag provsmakade, jag blev riktigt förvånad över smaken. Jag gillar inte sötman från florsockret, det smakar väldigt speciellt. Jag gillar när man använder vanligt socker mycket mer, det blir liksom en annan mycket rundare sötma. Rent konsistensmässigt så är den lite lösare och inte alls så “klistrig” som köpevarianten är, vilket gör mig en aning besviken. Jag gillar att den man köper är så fast i konsistensen. Det gör att den inte rinner ut lika lätt, om man till exempel vill lägga den mellan två kakor.

Recept #2:
1,5 dl vatten
2 dl socker
1,75 dl glukossirap
3 äggvitor
1 krm ättiksvinäger
0,5 krm salt
1,5 tsk äkta vaniljpulver

Häll vattnet, socker och glykossirap i en medelstor panna. Värm på medel värme till 115 grader (tar ca 10-15 minuter).

Medan sockret värms, vispa äggvitorna till ett skum på medel hastighet. Öka till högsta hastighet och tillsätt några droppar ättiksvinäger och salt. Vispa tills mjuka toppas bildas.

När sockret har nått 115 grader, ta bort det från pannan och låt vila 20 sekunder. Tillsätt sockret i en långsam stråle ned i äggvitorna. Fortsätt vispa i ca 10 minuter tills utsidan av skålen svalnat.  Tillsätt vaniljpulvret och vispa tills du har lagom fasta toppar.

Mitt omdöme: Ett lagom sött och salt fluff, konsistensen på fluffet liknar recept #1. Betydligt godare fluff än det ovan men det smakar ändå inte riktigt så gott som köpevarianten. Det är något speciellt med smaken på fluffet som finns på burk som jag gillar och som tydligen är svår att återskapa.

Resultat

Första plats: Tro det eller ej – jag själv är förvånad, men jag gillar köpevarianten allra bäst. Det är en speciell smak och konsistens som jag inte lyckades återskapa med något av de recept jag provade. Så heja heja, marshmallowfluffet på burk! Du må vara dyrare och enormt jobbig att få ut ur din burk men å andra sidan så är du vad jag vill att ett marshmallowfluff skall vara! Vitt, fluffigt, klistrigt och alldeles underbart….

Andra plats: Recept #2, för det smakade ändå bra, till skillnad mot recept #1 som alltså kommer på…

Sista plats: Recept #1, smakade inte alls gott. För sött och för salt.