Mandis snickers cupcakes

Som jag nämnde förra veckan så bjussar jag idag på ett par festliga snickers-cupcakes. Muffinsen är en saftig chokladmuffins och toppingen består av marängsmörkräm som är smaksatt med jordnötssmör. På toppen har jag ringlat kolasås, hackade jordnötter och småbitar av snickers. Yummi! Det är så kul med cupcakes för man kan utforma dem på så många olika sätt. Man kan göra en klassisk cupcake, man kan forma den som en minitårta, man kan gröpa ut lite av innanmätet och fylla på med ännu mer marängsmörkräm, man kan doppa toppingen i choklad… you name it! mandis-snickers-cupcake mandis-snickers-muffins snickers-muffins
muffins-med-snickers muffins-marangsmorkramsnickers-cupcake

Ingredienser

Receptet ger ca 10 muffins.

Cupcake:
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl rapsolja

Snickers-smörkrämen:
4 äggvitor
200 g socker
200 g osaltat smör
Ca 0,75 dl jordnötssmör (mängd anpassas efter smak)

Övrigt:
Rostade och saltade jordnötter
Kolasås (dulche de leche eller vanlig glass-kolasås tex)
2 snickers (enkla, alt. 1 dubbel)
Spritspåse

Så här gör du

Tips på hur du kan göra för att muffinsformen inte ska bli större när muffinsen bakas i ugn: om du inte har en muffinsplåt så kan du använda små formar alt. klä in din muffinsform i folie.

muffinsformmuffinsform

Cupcake:
Sätt ugnen på 175 grader (150 vid varmluft).

Koka upp vatten, mjölk och socker. Var försiktig så det inte bränns.

Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

Vispa ihop ägget med oljan lite lätt.basta-muffinsen

Sikta ned alla torra ingredienser i ägget och oljan, rör om. Häll ned den varma vätskan, lite i taget, rör om till en jämn smet innan du häller i mer vätska.  Anledningen till att man häller i det lite i taget är för att det är svårt att få en jämn smet utan klumpar om man häller i all vätska på en och samma gång.

Fyll formarna nästan fulla, du kan lämna 1 cm av formen ungefär då de här muffinsen inte reser sig så mycket. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Känn med sticka, stickan skall vara torr när de är klara.

Låt svalna helt innan du lägger på marängsmörkrämen.

Snickers-marängsmörkräm:
Här är den ultimata guiden där du kan läsa om hur du gör marängsmörkrämen samt hur du tar hand om eventuella rester som du får över.

Spritsa på marängsmörkrämen på dina muffins. Om du inte har en spritspåse kan du använda en vanlig plastpåse med lite tjockare plast, tex sådana zip-påsar. Att spritsa med en vanlig fryspåse brukar vara lite knepigt tycker jag eftersom man inte får någon stadga i påsen. Toppa med hackade jordnötter, ringlad kolasås och småbitar av snickers. Ät och njut!

Muffinsen trivs utmärkt i kyl ett par dagar eller i frysen.

Liknande inlägg

Oreo cake pops 2016-08-01
Nutella-mums mums 2016-07-05