Nutella-mums mums

Eftersom förra receptet på mums mumsen som jag lade ut för några veckor sedan blev så populärt så ville jag göra ännu en variant på smaksättningen. Denna gång låter vi Nutella ge smak åt denna gobit!

Hemmagjorda mums mums är verkligen såå gott. De smakar inte alls som de man köper och det är det som gör dem så oemotståndliga. Jag gjorde mums mums för första gången för några år sedan och sedan dess har de blivit favoriter här hemma. Det bästa är att man gör en stor sats, sedan fryser man in dem och kan gå och nalla en då och då när man känner sig sugen. Det tar bara ett par minuter för dem att tina så den där tråkiga väntetiden på att saker ska tina slipper man. Dessa är med andra ord riktigt bra att ha i frysen när man får oväntat besök.

Skalet består av mjölkchoklad smaksatt med Nutella. För botten används färdiga smörgåsrån. Om man vill göra dessa glutenfria så är det bara att använda sig av glutenfria smörgåsrån alternativ så kan man använda sig av ett kex som är gjort på majsmjöl, till exempel “Spröda majsbröd” från Olda. Det har jag gjort ett par gånger och det blir också väldigt gott.

nutella-graddbulle

Det blir ganska många av denna satsen, 20-25 stycken beroende på hur höga du gör dem, och de går ypperligt att förvara i frysen. Jag förvarar alltid mina i frysen och tar fram dem sådär 5 minuter innan så de hinner tina lagom mycket. Jag gillar när de fortfarande är kalla och sega inuti.

Antal mums mums: 20-25 st

Ingredienser

10-15 smörgåsrån

1 äggvita
4 dl strösocker
3 msk florsocker
1,5 dl kallt vatten

1,5 dl kokhett vatten
1,5 msk gelatinpulver

3 tsk vaniljsocker

400 g mjölkchoklad
1 burk nutella á 350 g

Så här gör du

Börja med att stansa ur smörgåsrånen med en rund pepparkaksform. Den jag använde var 6 cm i diameter och med den går det bra att stansa ut två cirklar per rån. Lägg ut de stansade rånen på ett bakplåtspapper eller en skärbräda. Jag använder alltid mitt silikonbakplåtspapper eftersom det hindrar rånen att glida runt när man spritsar. Bred ut ett lager med nutella på varje kex.

Hemmagjorda-mums-mums

Hemmagjorda-graddbullar-receptnutella-mums-mumsLägg äggvita, strösocker, florsocker och 1,5 dl kallt vatten i en stor skål.

Koka upp 1,5 dl vatten. Ta bort det från plattan och blanda ned gelatinpulvret. Rör om tills gelatinet har lösts upp och inga klumpar finns kvar.

Börja vispa sockerblandningen så att smeten blandas ordentligt, häll sedan ned det varma gelatinvattnet i en fin stråle. Vispa tills smeten har blivit till ett skum, 5-10 minuter. Avsluta med att vispa ned vaniljsockret den sista vispningsminuten.

hemmagjorda-mums-mums

Tips! Om smeten inte vill fluffa till sig så kan du ställa in skålen i frysen ett par minuter. Gelatinet stelnar i kylan. Ta sedan ut och fortsätt vispa tills du har ett skum. Låt den inte stå för länge i kylen, då bildas klumpar. Det är inget fel med det men den blir väldigt svår att spritsa då. Om det har bildats klumpar i den är det bara att låta den stå framme i rumstemperatur tills den är lagom lös igen.

Fyll en spritspåse med skummet och spritsa ut det på rånen. Jag använde mig av en stjärntyll för att få fram mönstret på mina mums mums men vilken tyll som går bra.

spritspase-graddmunkar

mums-mums-daim

recept-mums-mums

Ställ in i dina mums mums i frysen i ca en timme. På det viset så håller de formen bättre när man doppar dem i den smälta chokladen. Det går bra att låta dem stå i frysen över natten om du inte hinner göra klart allt.

Smält chokladen i ett vattenbad. Länk till om hur man smälter choklad i vattenbad finns här. Lägg i allt nutella som är kvar i burken i den smälta chokladen och rör om väl.
Sedan är det bara att doppa dina egengjorda mums mums i nuttellachokladen. Det underlättar om du häller chokladen i en smal och hög form när du ska göra detta. Toppa dem med mixade hasselnötter.

Tips!

Vet du inte vad du ska göra med resterna av smörgåsrånen? Kör dem i mixern tills allt är smulor och använd dem som ströbröd nästa gång du ska baka!

Min favorit-smaksättning på mums mums är ändå den “gamla godingen” med daim. Länk till mina favorit mums-mums.

nutella-graddbulle

Liknande inlägg

Mandis snickers cupcakes 2016-08-20
Croissantstång med nougat 2016-08-01