Popcornbars med vit choklad/ Popcornbars deluxe

Här kommer två smarriga recept på popcornbars! Popcornbars med vit choklad som smakar popcorn och vit choklad samt popcornbar deluxe som smakar av jordnötter, karamell och popcorn. Vågar du motstå frestelsen?!

De två olika barsen är helt olika. Den med vit choklad är hård och smakar rent av vit choklad av popcorn medan popcornbar deluxe är mjuk i konsistensen tack vare den mjuka kakbotten, smörkrämen och karamellsåsen som popcornen är täckta i. Två olika upplevelser med andra ord, konstigt att båda kan vara så goda… 🙂 Vilken är din favorit?

Obs, om du är uppmärksam på recepten nedan så märker du att receptet på popcornbarsen med vit choklad ger hälften så mycket bars jämfört mot popcornbar deluxe! Tänk på det om du planerar att göra lika mycket av båda, då är det ju bara att dubblera/halvera de olika recepten så får du lika mycket av varje 🙂

popcornbar-med-vit-choklad-deluxe

Popcornbars med vit choklad

När jag skulle flyga hem från en underbar helg med tjejerna i London så köpte jag ett snack på flygplatsen innan vi skulle stiga på flyget. Jag förväntade mig inte särskilt mycket av det. Det var lite popcorn och vit choklad formad till en bar. Väl på flyget öppnade jag den och tog ett bett – och förvånades rejält! Shit, vad gott det var. Jag blev allt lite lyrisk och ville dela med mig, så jag tryckte in baren i en av mina tjejkompisars mun och sa “Här, smaka!”

Och på den vägen är det. Jag läste vad som står på innehållsförteckningen. “Vit choklad, popcorn och rispuffar”. Det var ju enkelt.

Popcornbars-med-vit-choklad

Ingredienser

400 g vit choklad
6 dl poppade popcorn
3 dl rispuffar
2 krm salt
Flingsalt att strö över (valfritt)
Mörk choklad att ringla över (valfritt)

Så här gör du

Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
Poppa popcornen och salta dem med 2 krm salt (jag tog en liten kastrull på cirka 12 cm i diameter och täckte botten med popcorn, ca 0,5-1dl opoppade popcorn).
Blanda de poppade popcornen (se till att bara få med poppade popcorn, annars kan det göra ont i tänderna sen), rispuffarna och nästan all choklad. Spar ungefär 1/4 av chokladen till senare. Rör om tills allt har blivit täckt med choklad. Klä en form på ca 22×14 cm med bakplåtspapper och fyll med popcornen. Tryck till lite så att det blir ett jämnt lager med popcorn. Ta sedan den sista delen med choklad och häll över popcornen. Fördela jämnt över alla popcorn och fyll igen hålrummen.

popcorn-bars-recept
Ställ i frysen för att stelna. Under tiden kan du smälta den mörka chokladen. När popcornkakan har stelnat så är det bara att ringla över chokladen och strö över flingsaltet. Ställ in i frysen igen så att även chokladen stelnar. Skär upp popcornkakan i delar och njut!

 

Popcornbars deluxe

En krämigare variant som smakar jordnötssmör och karamell! Funkar den kombon? Ohja!

popcornbar-deluxe

Ingredienser och så här gör du

Kakdegen

3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
0,25 dl strösocker
1 dl brun farinsocker
1 tsk vaniljpulver (äkta)
1 tsk vatten
1 ägg
1 dl chokladnappar (alt. hackad choklad)
2 msk jordnötssmör

Sätt ugnen på 180 grader (jag använde inte varmluft). Klä en form, ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa upp det rumsvarma smöret med strösocker, farinsocker, vaniljpulver tills det är krämigt. Tillsätt ägget och vispa runt tills det har gått ihop med det andra. Tillsätt slutligen vattnet, chokladnapparna och jordnötssmöret. Blanda tills det är väl fördelat i kakdegen.
Sätt in längst ned i ugnen och grädda i ca 15-20 minuter tills den precis har satt sig. För mig tog det exakt 18 minuter. Låt svalna helt innan krämen nedan läggs på.

popcornbar-med-jordnotssmor

Krämen

100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl marschmallowfluff
50 g philadelphiaost

Vispa upp det rumsvarma smöret och låt vispa ett par minuter tills det är luftigt och krämigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Tillsätt till sist marschmallowfluffet och philadelphiaosten. Man kan göra denna kräm även utan marschmallowfluff och philadelphiaost men det kommer då smaka mycket mera smör. Jag gillar att spä ut smörsmaken med lite andra godsaker, därför har jag i dessa två ingredienser.

Karamellpopcornen

1 dl farinsocker + 0,5 dl vatten
50 g smör
1,75 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl jordnötssmör
flingsalt
1 liter poppade popcorn och saltade (2 krm salt) Se till att bara få med poppade popcorn, annars kan det göra ont i tänderna sen.
Mörk choklad att ringla över (valfritt)

Blanda farinsockret med vattnet i en kastrull och sätt på medelvärme. Låt blandningen koka upp och koka i ca 5 minuter. Rör om hela tiden så att sockret inte bränner fast. Tillsätt sedan smöret och grädden. Fortsätt röra om tills krämen har tjocknat, det tar ca 5-10 minuter till. Ta bort kastrullen från värmen och rör ned jordnötssmöret. Rör om tills det har blivit en slät kräm.

sa-gor-du-egna-popcornbars

Häll popcornen i en stor skål och häll över karamellsåsen och blanda om väl så att alla popcorn blir täckta.

kaka-med-popcorn

Montera ihop popcornbarsen

Smeta ut krämen i ett jämnt lager över kakdegsbotten. Häll över karamellpopcornen och tryck ut även dessa i ett jämnt lager. Ställ in i frysen för att stelna. Ringla över den smälta chokladen och strö över flingsalt. Skär i bitar och njut!

popcornkaka-bar-recept

popcornbar-med-vit-choklad

 

Gillar du choklad? Baka mina mums mums, det finns en väldigt stor chans att du kommer frossa sönder i dem. I just love them!

sa-gor-du-egna-mums-mums

Liknande inlägg

Prinsessbakelse 2016-09-09
Oreo cake pops 2016-08-01