Prinsessbakelse

Föredrar du att dela din prinsesstårta med andra, eller är du som jag som hellre vill ha en helt egen tårta, alldeles för dig själv? Då är en prinsessbakelse det perfekta. De är supersöta och dessutom supergoda. Tänk er hur fina de skulle vara som efterrätt på ett bröllop 🙂

Fördelen med små tårtor är att det är så mycket enklare att täcka dem med marsipan. Jag kan bli helt galen när jag står här i köket och först ska försöka kavla ut marsipanen till ett stort lock, och sedan stressen när man ska lyfta locket och täcka tårtan, dra och lyfta för att få det slätt, ja ni vet… Det är mycket enklare att jobba med små lock som man täcker de här små prinsessbakelserna med.

Om du aldrig har testat att göra en prinsesstårta från grunden tycker jag verkligen att du borde göra det nu för det går inte att jämföra med en färdigköpt, typ Dahls färdiga man ofta köper när man ska fira något. Den botten smakar i princip inget och vaniljkrämen är inte alls lika god som denna. Innan jag gjorde en egen prinsesstårta så var jag inte så förtjust i prinsesstårta, men sen när jag insåg hur det egentligen ska smaka så föll jag pladask. Nackdelen med denna hobbyn är att jag har blivit väldigt kräsen när det kommer till sötsaker, man måste kämpa hårt för att få mina smaklökar att jubla nu för tiden 🙂

rsz_dsc03670_redigerad rsz_dsc03678_redigeradprinsessbakelse rsz_dsc03663_redigerad DSC03743_redigerad

Så, här är receptet på världens godaste prinsessbakelse. Jag fick ut 7 stycken små söta bakelser på detta recept (mängden kan variera beroende på vilken storlek av tårtbotten och bakelser du gör).

Ingredienser

Tårtbotten enligt detta recept. Gör botten på 3 ägg och i en form som är ca 25 cm i diameter.
1/4 sats av den godaste vaniljkrämen.
Ca 1 dl hallonsylt, silad
5 dl vispgrädde
Ca 1 kg marsipan, att täcka bakelserna med plus dekorationer
Florsocker, att sikta över bakelsen som dekoration

Så här gör du

Vaniljkräm

Koka upp vaniljkrämen och låt den svalna.

Tårtbotten

Baka tårtbotten. Den kan du förbereda upp till ett par veckor innan om du vill. Lägg den bara i frysen och ta fram någon timme innan du ska göra dina bakelser så att den går att skära i.

Dela din tårtbotten i två delar. Sätt en brödkniv i mitten på botten och jobba dig inåt runt tårtan. Det är lättare om du skär ett varv som är 1-2 cm djupt runt hela botten och sedan jobba dig inåt några centimeter åt gången. På det viset slipper man en sned tårtbotten.

dela-tartbotten

Skär ut små cirklar från bottnarna. Om du har små underlägg till bakelserna så kan du använda dem som mall. Om du inte har det går det bra att använda sig av en liten skål, ett decilitermått eller liknande. tartbotten-mini

Hallonsylt

Sila hallonsylten genom en sil med hjälp av en slickepott. Genom att sila bort kärnorna får vi en slät hallonsylt. Jag silar alltid hallonsylten när jag gör prinsesstårta/bakelser och det gör verkligen skillnad.

Att montera en prinsessbakelse

Nu är det dags att montera bakelserna. Här kan man göra lite som man vill. Älskar man vaniljkräm så tar man mycket vaniljkräm, älskar man hallonsylt så tar man mycket hallonsylt. Jag fick ut 14 st minibottnar av tårtbottnarna vilket resulterar i 7 prinsessbakelser eftersom det går åt två minibottnar till varje bakelse. Jag lade vaniljkräm på 7 st av dem och hallonsylt på de andra 7.

När du har gjort det kan du vispa upp grädden. Vispa den ganska fast. Det är så smidigt för under tiden som du vispar grädden får bottnarna chans att suga åt sig lite av vaniljkrämen och hallonsylten.

prinsessbakelse

Lägg bottnarna på varandra. Om du upplever att de glider mycket på varandra kan du lägga in dem i frysen en stund så att fyllningen stelnar. Det underlättar mycket när man ska lägga på marsipanlocken att man har en stabil grund att jobba mot.

Under tiden kan du kavla ut marsipanen. Jag kavlar alltid min marsipan mellan två vaxdukar. Ett hett tips är att köpa genomskinliga vaxdukar så att man ser var marsipanen är när man kavlar ut den och när man placerar den över tårtan. Jag var inte så smart när jag köpte så jag köpte en rosa med massa söta ugglor på (jag kunde bara inte motstå!). Genom att kavla den mellan två vaxdukar underlättas arbetet enormt. Du slipper kladd på hela kaveln och trasiga marsipanlock. Se till att hela tiden flytta runt marsipanlocken på vaxduken så att den inte “blir inkavlad”. Kavla 2-3 drag, flytta locket, kavla igen, osv. Lägg lite plastfolie på de lock som du har kavlat ut så att de inte torkar (det går fort för marsipanen att torka och torr marsipan spricker). Kavla locket 2-3 mm tjockt och kavla det större än vad bakelsen är. Se bild längre ned.

Klicka på en klick med grädde på dina bottnar.

satta-ihop-tarta

Lägg på marsipanlocket och dra ut marsipanen så att den är jämn runt om bakelsen. Jobba uppifrån och ned för att släta ut locket. Det finns en massa bra videos på youtube som visar hur man täcker en tårta.

att-tacka-en-tarta

Skär av den marsipan som är utanför tårtan. Det är lättare att skära om du ser till att din kniv är ren hela tiden så att det inte har fastnat marsipan eller grädde på den.

marsipan-tarta

Till slut har man en täckt tårta:)

marsipanlock

Jag dekorerade mina små prinsessbakelser genom att sikta florsocker över dem och sedan placera ut rosor och fjärilar som jag gjorde av marsipan, samt ett pärlband som även det var gjort av marsipan.

Jag blandade vit marsipan med grön marsipan och lekte med färgerna och mönstren. För att få ett mönstrat marsipanlock kavlar man ut den vita marsipanen, sedan lägger man på en större klutt med grön färg på, kavlar ut den lite grann och sedan lägger man en mindre klutt med vit färg ovanpå den gröna färgen. Kavla ut till ett platt lock och lägg på tårtan.

DSC03757_redigerad

DSC03759_redigerad

Liknande inlägg

Chokladmarängkakor 2016-09-23
Croissantstång med nougat 2016-08-01