Rabarbersaft med citron

Eftersom det är rabarbertider nu så bestämde jag mig för att koka rabarbersaft. Min kollega som har överflöd av rabarber kommer förse mig med massa rabarber nu som jag kan experimentera lite med – supergulligt av henne!

Jag utgick från Leilas recept som förutom rabarber även innehåller citron. Saften blev jättegod.

Jag tyckte inte att saften blev så stark vilket gjorde att jag inte behövde spä ut den. Det var ju lite synd för det innebär mindre saft till mig.

Färgen på rabarbern avgör vilken färg du får på saften. Har du gröna rabarber blir saften gulgrön och har du rosa rabarber så blir saften mer rosa. Så välj färg på rabarbern efter vilken färg du vill ha på din saft 🙂

Ingredienser

1 kg rabarber
1,5 L vatten
4,5 dl strösocker
1 st citron, saften

Så här gör du

Skär rabarbern i bitar. Du behöver inte skala rabarbern. Låt koka tillsammans med vattnet i 15 minuter utan att röra om, då blir saften tydligen grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och saften från 1 citron. Låt svalna.

Häll upp saften i flaska.

Kommande gånger ska jag testa med ingefära/kanel/vaniljsocker i och då låta rabarbern ligga lite längre i vätskan utan att sila av det direkt. Vad tror ni om det? Har du något smarrigt recept på rabarbersaft som du vill dela med dig av?
Jag måste även testa att göra chutney, och kanske marmelad? Möjligheterna är oändliga känner jag nu! 😀

leila-rabarbersaft

 

Sugen på något gott till saften? Testa min absoluta favoritpaj – Farmors ljuvliga citronpaj 🙂

citronpaj-recept

kommentarer