Saftig mazarin-äppelkaka

Här kommer ett recept på en äppelkaka som kombinerar två
godsaker – saftig äppelkaka plus mazarin! Tänk dig en vanlig
saftig äppelkaka med kanel, du adderar mandelmassa och glasyr
och vips så har vi skapat en ny revolution – mazarin-äppelkakan!
Om du gillar kletiga historier så har du hittat rätt. Hur sker magin?
Man petar små hål i äppelkakan som man fyller med kletig
mandelmassa, breder sedan ut ännu mer mandelmassa ovanpå
kakan och avslutar med glasyr och mandelflarn.
Välkommen till mitt krypin!

saftig-mazarin-appelkaka

Ingredienser

Äpplena
3 äpplen, valfri sort
2 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Smeten
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Mandelmassafyllningen
200 g mandelmassa
100 g smör, smält
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk

Glasyren
4 dl florsocker
1 msk citronsaft
2 msk vatten

Övrigt
50 g mandelflarn

Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

Äpplena
Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna skivor, ca 0,5 cm tjocka alternativt att du skär dem i små kuber. Blanda socker, kanel och vaniljsocker och häll över äpplena.

Smeten
Skär smöret i mindre kuber. Vispa tillsammans med sockret så att det blandas väl och blir en smidig massa. Tillsätt äggen, ett i taget, medan du har lägsta hastighet på elvispen. Vispa tills äggen har gått in helt i smeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och vispa sedan ned det i smeten tillsammans med mjölken, även detta på lägsta hastighet på elvispen. Vispa så att smeten precis går ihop, sedan räcker det.

Klä en form med bakplåtspapper eller smöra och ströbröda den. En fyrkantig form på ca 20×30 cm alt. en rund på ca Ø27 cm passar utmärkt (ta hellre en mindre form än angivna mått om det är vad du har hemma istället för att ta en större, annars blir kakan så tunn).

Häll ned smeten i formen. Smeta ut den till ett jämnt lager. Lägg äpplena på kakan i ett fint mönster. Skjutsa in kakan för gräddning i ugnen, ett steg nedåt från mitten. Kakan är färdig efter ca 35-40 minuter. Känn efter med sticka så kakan är torr när du tar ut den. Under tiden som kakan är inne i ugnen kan du göra mandelmassafyllningen.

Mandelmassafyllningen
Blanda mandelmassan med det smälta smöret. Tillsätt vaniljsockret samt mjölken. Här är det lämpligt att använda elvispen för att mandelmassan skall dela på sig ordentligt. Häll fyllningen i en spritspåse.

När kakan har kommit ut från ugnen och har svalnat av något:
Gör massvis med små hål i kakan med till exempel handtaget på en sked och fyll med hälften av mandelmassafyllningen. Bred ut resten av mandelmassan ovanpå kakan. Ringla över glasyren. Stek mandelflarnen på medelvärme i torr panna så att de blir gyllenbruna. Strö slutligen över mandelflarnen över kakan.appelkaka-receptappelkaka-mazarin-recept

saftig-äppelkaka-mazarin

Hoppas det smakar! Berätta gärna för mig vad du tycker om kakan och om receptet. Jag vet i alla fall att det här kommer bli en ny favorit hos mig 🙂

Den här kakan smakar som allra bäst ifall du gör den dagen innan den ska ätas. Låt den stå framme på köksbänken under natten så att mandelmassan får möjlighet att göra hela äppelkakan saftig och ät den sedan rumstempererad. Det behövs ingen vaniljsås eller vispad grädde till den här, den är tillräckligt kletig i sig.

Kakan går utmärkt att frysa. Låt den tina på ett fat inne i kylen alt. på köksbänken utan att den är täckt av något (t. ex plastpåsen den låg i).

 

 

 

 

kommentarer

Liknande inlägg

Chokladmarängkakor 2016-09-23
Hemmagjorda mums mums med polkagris 2016-09-16