Recept på hemmagjord sockerpasta/sugarpaste utan gelatin

Här kommer ett bra recept på en sockerpasta som inte innehåller något gelatin. En sockerpasta för veganer med andra ord! För att binda ihop det hela använder jag agar-agar istället som är ett vegetabiliskt gelatin. Agar-agar var lite svårt att få tag på, det fanns inte på Willys eller Coop men däremot ICA Maxi hade agar-agar och det stod alldeles bredvid gelatinet. Jag fick testa mig fram för att få till rätt mängd agar-agar, men till slut så fick jag fram en bra sockerpasta som var lättarbetad.

Hemmagjord sockerpasta smakar väldigt mycket bättre än köpevarianten. Det består ju i princip bara av socker så det smakar ju bara sött, men man slipper åtminstone den där konstiga kemiska smaken som man får i den man köper färdig. Och tro det eller ej men det går ganska snabbt att göra den själv. Det är knåda-biten i slutet som tar mest tid, låt oss säga att det kanske tar 30-40 minuter från det att du börjar tills du har en färdig, helt hemmagjord sockerpasta. Det är inte fy skam det 🙂

Om du vill täcka en tårta med denna sockerpastan tror jag att det går åt 2 satser av nedanstående recept.

Ingredienser

2 tsk agar agar
2 msk kallt vatten
Ca 0,6 dl glykossirap
1 msk rapsolja
6-8 dl florsocker (8 dl i ett paket)
Vanillinsocker (om du skall ha en vit sockerpasta så bör du inte använda äkta vaniljpulver eftersom det färgar pastan gråaktig)
Eventuellt pastafärg

Lägg agar agar och det kalla vattnet i en kastrull, låt ligga i ca 10 minuter.

Värm sedan vätskan på låg/medel värme. Det kommer börja svälla ganska fort, rör om för att det inte ska fasta i botten av kastrullen. När agar-agar har tjocknat en aning så tillsätter du oljan och sirapen, låt puttra någon minut till och sedan kan du ta bort värmen från kastrullen.

Nu är det dags att tillsätta florsockret. Mängden florsocker som du behöver varierar beroende på hur fast/lös du vill ha din sockerpasta. Om du ska använda den direkt kan du ha i mer florsocker för att den ska gå att jobba med. Om du däremot skall använda den om några dagar kan du ha i lite mindre florsocker då den stelnar en aning när den ligger och väntar på bättre tider. Om du märker att den är för kladdig när du väl skall använda den så är det bara att tillsätta mer florsocker vid det tillfället. Jag brukar hälla i ungefär ett halvt paket med florsocker i en stor bunke, och sedan häller jag i vätskan i (ungefär som när man gör pasta). Rör sedan ut vätskan med hjälp av en sked tills dess att den är mättad. Fyll på med mer florsocker om det behövs. I början kan du röra runt med en sked men sen behövs handkraft för att få sockerpastan smidig.

 Färga smeten med pastafärg om du vill ge din sockerpasta en härlig färg. Jag använde mig av ProGel Pastafärg eftersom jag var tvungen att ha en helt nötfri pastafärg. Jag färgade en del orange, en del grön, en del svart och en del behöll jag vit. Den svarta färgen var väldigt fast och väldigt svår att få ur tuben (jag var tvungen att klippa upp den och skrapa med kniv). De övriga färgerna var väldigt lätta att få ut och de var koncentrerade och gav en fin färg.