Tårtbotten – Lika delar/ tre lika

Lika delar är ett väldigt bra recept när man ska göra tårtbotten, dels eftersom det blir väldigt gott men också för att det är lätt att komma ihåg tack vare de få ingredienserna som behövs. Man får en lätt botten som påminner väldigt mycket om sockerkaka i konsistensen. Jag gillar när det är smak i tårtbotten så därför brukar jag smaksätta min tårtbotten med vaniljpulver.

Ingredienser

Ta fram tre lika stora glas. Fyll det första med ägg (mängd enligt nedan). Det andra glaset fyller du med lika mycket socker (till volym, ej vikt). Det tredje glaset fyller du med 1/3 potatismjöl och resten vanligt vetemjöl. Tillsätt bakpulver i mjölglaset, mängd enligt nedan. Använd dig av ögonmått när du fyller glasen. Exakt mängd är inte så viktigt.

tartbotten-lika-delar-tre-lika

Potatismjölet gör tårtbotten luftigare och du kan variera mängden potatismjöl efter smak. Om du vill ha en glutenfri tårtbotten använder du enbart potatismjöl. Botten blir mycket sprödare då så ett tips kan vara att frysa tårtbottnarna en stund innan du skär i dem för att det ska gå lättare för dig och för att de inte ska smula lika mycket.

Mängd ägg
Mängden ägg som du behöver varierar ju såklart med hur hög tårtbotten du önskar, men om du vill ha en hög tårtbotten kan du utgå från detta:

Formens diameter:    Antal ägg:
16 cm                               4 st
20 cm                               6 st
24 cm                               8 st
26 cm                               10 st

Öka med 2 ägg för varje 2 cm på formen om du vill använda en större form.

Mängd bakpulver
1 tsk för 2 ägg
2 tsk för 4 ägg
2,5 tsk för 6 ägg
3 tsk för 8 ägg
3,5 tsk för 10-11 ägg

Tårtbotten med vaniljsmak

Om du vill smaksätta din tårtbotten med vanilj så tillsätter du även det i mjölglaset, mängd enligt nedan. Jag använder mig alltid av äkta vaniljpulver och inte vaniljsocker. Om du använder dig av vaniljsocker eller vanillinsocker istället kan du ta lite extra eftersom det är utspätt med socker. För mer info läs här.

1/4 tsk vaniljpulver för 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver för 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver för 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver för 8-10 ägg

Öka med 1/4 dels tsk vaniljpulver för varje 2 extra ägg.

Tårtbotten med chokladsmak

Vill du smaksätta din tårtbotten med choklad så gör du som ovan med ägget och sockret. Men i mjölglaset fördelar du det lite annorlunda. Ta istället 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.

Så här gör du

När man gör tårtbotten kan man antingen smöra och bröda formen, eller så kan man täcka formen med bakplåtspapper. Om du tar mängden ägg i de storlekar på formen som jag skrivit ovan är det bäst att säkra upp med bakplåtspapper på kanterna. Botten blir ofta väldigt hög och för att säkra upp att den inte växer upp utanför formen använder vi bakplåtspapper runt om. Se koncept nedan (bilden är från en annan tårta). Om du istället tar en mycket större form än angivet ovan så går det bra att smöra och bröda botten eftersom tårtbotten inte kommer växa lika högt. Jag brukar även lägga en bit bakplåtspapper i botten på formen.

tartbotten-form

Vispa upp ägg och socker så att det blir riktigt poröst och luftigt. Smeten skall gå från att ha en gul ton som den har i början till en vitare ton som den får efter en stunds rejäl vispning. Ungefär färg enligt bilden längre ned.

Rör om i mjölglaset så att mjölet och bakpulvret blandas ordentligt. Sikta sedan ned det i omgångar i äggblandningen. Det är viktigt att du vänder ned mjölet, t ex med en slickepott, för att bevara luften i smeten. Vispar du med elvisp kommer det bli en mycket kompaktare botten och det vill vi inte ha. Det är lättare att fördela mjölet jämnt om du vänder ned det i omgångar istället för att sikta ned allt på en gång. Det kan då lätt bildas en mjölklump som gömmer sig i smeten och som du inte ser förrän du häller upp smeten i formen.

I denna bilden har jag använt mig av en form på 25 cm och haft i 3 ägg, så därför får jag en låg botten som blir lagom att dela i två lager.

tartbotten-recept

Grädda tårtbotten längst ned i ugnen på 175 grader (ca 150 vid varmluft). Tiden i ugnen varierar beroende på hur många ägg du hade i smeten. Jag brukar alltid köra utan varmluft då jag upplever att bakplåtspapperet fladdrar runt så mycket i ugnen när jag använder varmluft.

tartbotten-tre-lika

Gräddning i ugnen, ungefärlig tid
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg

Gräddningstiden varierar lite beroende på ugn så känn efter med provsticka innan du tar ut din tårtbotten. Stickan skall vara torr när du tar ut den och tårtbotten ska ha lite stuns. Om du trycker på den lätt med fingrarna ska den liksom “hoppa tillbaka”. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna för då finns det risk att din tårtbotten sjunker ihop.

Låt svalna en stund i formen innan du tar ut den ur formen och låter den svalna helt.

Kan jag förbereda min tårtbotten?

Ja, det går alldeles utmärkt. Baka din tårtbotten i god tid innan kalaset och plasta in den väl i plastfolie och lägg den i frysen. Där kan den ligga ett bra tag. Ta fram den ett par timmar innan du ska sätta ihop tårtan.