Enkel vit chokladmousse

Jag älskar vit choklad och att få äta det i form av en chokladmousse kan ju inte bli annat än succé! Här kommer ett grundrecept på en enkel variant av vit chokladmousse. Det är bara att anpassa mängden ingredienser efter vad du ska ha det till. Mousse är ju supergott att äta tillsammans med färska bär eller att ha som tårtfyllning! Eller varför inte testa att göra min supergoda dessert Daiquiribrownie med sommarvibbar som består av en kladdig brownie som toppas med vit chokladmousse och lite andra smaskigheter? Jag lovar, den är supergod och absolut värd att testa. Vem vet, kanske blir den till en favorit? 🙂

Man kan göra den lite enklare varianten av vit chokladmousse på två olika sätt. Antingen smälter man den vita chokladen i grädden i en kastrull på spisen, ställer sedan in det i kylen i ca 6 h eller över natten för att sedan vispa upp det dagen efter. Många kallar det här för “vit chokladfluff”. Det är ett enkelt och smidigt sätt att göra det på om man har tid att låta chokladgrädden stå och svalna i kylen. Det här tillvägagångssättet är väldigt vanligt när det kommer till att göra tårtfyllningar.

Nedan så beskriver jag det andra sättet att göra chokladmousse på. Det går ut på att man smälter chokladen separat och sedan blandar ut den med den redan vispade grädden. Man får fram slutresultatet lite snabbare eftersom man inte behöver vänta på att chokladgrädden skall svalna i kylen men samtidigt kräver den aningen mer arbete i början.

Jag gör alltid min mousse med ett helt ägg i eftersom jag tycker att det blir allra godast. Jag har gjort ett test där jag utvärderar flera olika recept på vit chokladmousse så nu vet jag vilken jag tycker blir allra bäst. Testet och testresultatet kommer komma upp här på bloggen snart. Så spännande!

Vilket som är bäst är såklart upp till varje individ att avgöra. Vilket sätt gör ni er mousse på?

Nu till själva receptet

Det här receptet räcker till 2-3 personer. Om du skall använda det till tårtfyllning så brukar jag utgå från att 3 dl vispgrädde blir lagom för ett lager mousse i tårtan. Det beror givetvis på vilken storlek och höjd du har på tårtan men det är det jag brukar utgå ifrån. Om du är osäker är det alltid bättre att göra för mycket än för lite mousse. Tänk på att vispa grädden lite hårdare om du ska ha den till tårtfyllning jämfört med om du ska ha den till en dessert. Anledningen till det är för att man inte vill att chokladmoussen är så lös att den flyter ut på grund av tyngden av tårtan.

Ingredienser för 2-3 personer

1,5 dl grädde (40%)
150 g vit choklad
1 ägg

Så här gör du

När man gör mousse är det viktigaste att tänka på att alla ingredienser skall ha ungefär samma temperatur. Detta för att det lätt skär sig annars. Om du förvarar äggen i kylen, ta då fram dem i god tid så att de hinner bli rumstempererade. Jag förvarar aldrig mina ägg i kylen då det inte är nödvändigt för hållbarhetens skull. Grädden måste ju dock vara kall eftersom det är en kylvara.

Hacka den vita chokladen i mindre bitar och smält den i ett vattenbad. Här kan du läsa mer om hur man smälter choklad i vattenbad. Smält hälften av chokladen på vattenbadet, tag sen bort chokladen från värmen och tillsätt den andra halvan av choklad. Rör runt tills allt är smält. På detta vis tar du ned temperaturen en aning och risk för att moussen skär sig minskar. Ställ åt sidan för att svalna en aning.

Så gör man vit chokladmousse

Under tiden som chokladen svalnar så vispar du grädden. Grädden skall vispas mjukt så att det precis bildas toppar på den. För hårt vispad grädde gör att moussen får en väldigt tråkig och grynig konsistens. Hellre för lös än för hård, då kan du alltid vispa upp den efteråt när du har hällt i all choklad och den har stelnat i kylen.

Knäck hela ägget i en skål och vispa upp det lätt så att gulan och vitan går ihop.

Recept vit chokladmousse

Om du gör ett recept för fler personer och därför har i fler ägg så är ett tips att först knäcka ägget, ett i taget, i ett separat glas för att se att ägget är okej och inte dåligt. Det är så tråkigt när man måste kasta fler ingredienser bara på grund av ett dåligt ägg.

Häll i den smälta chokladen i ägget, lite i taget så att temperaturen jämnar ut sig. Rör om försiktigt hela tiden så att du ser att chokladen och ägget går ihop. Fortsätt så tills all choklad är ihopblandad med ägget.
Enkel vit chokladmousse

Lägg en del av den vispade grädden i ägg-och chokladblandningen och rör om så att det går ihop. Fortsätt sedan så med lite i taget tills du har lagt i all grädde.
Recept på enkel vit chokladmousse

Enkel vit chokladmousse

Vad gör man om chokladmoussen skär sig?

Om det skär sig när du gör detta så bli inte arg och svär som jag blev första gången det hände, utan andas och ta det lugnt för det finns en lösning. Ta en del av ägg-/vit chokladblandningen och värm på på vattenbadet igen, rör om och värm tills det precis går ihop. Blanda ut med resten av äggblandningen. Om det trots detta fortfarande är skuret kan du vispa ner lite av grädden i äggblandnigen. Kör med elvispen tills det går ihop.

Den vita chokladmoussen görs helst samma dag som den skall ätas, men kan göras max 1 dag i förväg. Jag tycker att den förlorar sin smak en aning när den ligger för länge i kylen. Tänk på att plasta in den väl eller förvara den i en tätslutande burk i kylen då den lätt drar till sig smaker av annan mat som också ligger i kylen.

Tagga en vän nedan som behöver lära sig att göra en superenkel och god vit chokladmousse 🙂

kommentarer