Limoncreama – En hemmagjord likör direkt från Italien

Här kommer ett recept på världens godaste citronlikör – hemmagjord Limoncreama! Det är en krämigare variant av Limoncello och det är därför den kallas Limoncreama. Och vad består krämet av då? Här kommer hemligheten – mjölk!

Alla mina vänner som har smakat på den har tyckt att den är ruskigt god och när man säger att man har gjort den själv, ja då blir det bara ett stort plus i kanten. Likören smakar av härlig vanilj och citron och spritsmaken känner man knappt. Frågan är om det är bra eller dåligt?;)

Limoncreaman kräver lite förberedelse eftersom vodkan ska stå och dra sig i 4-5 dagar med citronskalet innan man tillsätter de andra ingredienserna, så varför inte sätta igång att göra en sats nu? Då har du definitivt ett trumfkort att trolla fram nästa gång du får oväntat besök!

Mängden alkohol och socker går att variera beroende på önskad mängd alkohol/sötma. Testa att göra med mängderna nedan så får du se om du gillar den som den är, annars är det bara att öka på eller minska med sockret/spriten. Om jag har räknat rätt så blir denna ungefär 10-15% i alkoholhalt.

Ingredienser

1 flaska osmaksatt sprit á 70 cl (t ex absolut vodka)
Skal av 8 citroner
2 liter röd mjölk
1,5 kg strösocker, mängd beror på önskad sötma
4 msk vaniljsocker
1,5 dl whisky (valfritt)

Så här gör du

Tvätta citronerna och skala dem. Se till att bara det gula på skalet kommer med och ej det vita då det är beskt. Tryck ned citronskalet i vodkaflaskan. Jag valde Absolut vodka, men vilket märke man vill använda sig av spelar ingen roll, det viktiga är att det inte är en smaksatt spritsort. Ta en shot (kan hända att två är nödvändigt) för att göra plats för allt citronskal i flaskan. Du kan också hälla den spriten i en burk så länge, så kan du fylla på den i likören senare. Låt stå i 4-5 dygn i kylen.

citronzest

limoncreama-spritsort

4-5 dygn senare:
Koka upp mjölken med sockret och vaniljsockret på medeltemperatur. Rör om då och då så att det inte bränns fast i botten på kastrullen. Låt kallna.
Sila bort citronskalet från vodkan och häll ned vodkan i mjölkblandningen. Om du vill smaksätta Limoncreaman med whisky så gör du det nu. Jag använder mig aldrig av whisky eftersom att jag inte gillar det och därför heller aldrig har det hemma. Jag tycker helt enkelt den blir godare utan whisky men om du är en whiskyälskare så tycker jag absolut att du ska ha i det. Whisky ingår nämligen i detta originalrecept som kommer direkt från den lilla byn Arielli i Italien.

hemmagjord-limoncreamaHäll upp på flaskor, i glasburkar eller i matlådor och lägg i frysen. Limoncreama är som allra godast när den är riktigt kall så ta ut den ur frysen ca 15-30 minuter innan servering så att den precis hinner smälta. Jag brukar servera min i shotglas.

 

Det går bra att lägga in eventuella rester av Limoncreaman i frysen igen.
recept-limoncreama

 

Tagga en vän som du vill dela denna härliga sommardryck med!

 

kommentarer

Liknande inlägg

Rabarbersaft med citron 2016-05-27