Schwarzwaldtårta med Nöt-créme

Det här är en supergod variant på Schwarzwaldtårta. Jag har låtit hasselnötter ge smak åt den och för oss som älskar nougat så är det en tårta som är svår att motstå. Den är lätt att göra och passar perfekt för er som är glutenintoleranta. Marängerna blir sådär härligt sega som jag älskar dem.

Bottnarna består av vanlig vit maräng plus hasselnötsmaräng. Mellan bottnarna breds Nöt-créme, mörk choklad och grädde ut. Som ni märker låter vi verkligen hasselnötter ge smak åt denna tårta!

tarta-med-not-cremeschwarzwaldtartaMan kan välja att antingen köpa hela hasselnötter och mixa dem själv eller köpa färdigmalen hasselnöt i form av hasselnötsmjöl. I den butiken jag handlade så var faktiskt hasselnötsmjölet billigare så jag körde såklart på det, så slipper man stå där och mixa dem själv.

Marängerna kan man med fördel göra ett par dagar innan så att det sedan går snabbt att sätta ihop tårtan.

Tårtan bör serveras så snart som möjligt efter ihopsättning om du vill äta den färsk. Tårtan går lika bra att lägga in i frysen och äta den i princip fryst. Ta fram den 10-15 minuter innan du ska äta den och den blir mer som en glasstårta. Båda varianterna är jättegoda så det spelar ingen roll vilket sätt du väljer  🙂

Det blir ungefär 10-12 bitar på tårtan.

Ingredienser

Marängerna
6 äggvitor
6 dl florsocker
2 dl hasselnötsmjöl (alt. hela hasselnötter som man mixar själv)
Maizena majsstärkelse (det siktar du endast på bakplåtspapperet för att få marängen att lossa lättare)

Övrigt
200 g mörk choklad + 50 g mörk chokladnot-créme
1 burk Nöt-créme á 175 g
1 liter vispgrädde
Kakao

Så här gör du

Marängerna

Sätt ugnen på 125 grader (varmluft).

Rita upp 3 cirklar på bakplåtspapper som är ca 24 cm i diameter. Jag lägger alltid en bakform som har passande mått på bakplåtspapperet och ritar av konturerna av den för att få en rund maräng. Sikta ut ett lager med majsstärkelse inom cirkeln. Det gör vi för att marängen ska vara lättare att lossa från bakplåtspapperet sen när den är bakad.

Vispa upp äggvitorna så att ett hårt skum bildas. Se till att du gör detta i en ren fettfri bunke. Jag brukar doppa hushållspapper i ättikssprit eller citronsaft och gnugga insida av bunken med för att verkligen säkerställa att bunken är fettfri. Jag gör samma sak med visparna som jag ska vispa upp äggvitan med.

marangBlanda 4 dl florsocker med hasselnötsmjölet, rör om så att det blandas väl.

Ta 1/3 av den uppvispade äggvitan och vänd ned 2 dl florsocker i. Konsistensen på äggvitan kommer att förändras och krympa när du vänder ned florsockret, men det är ingen fara. Rör inte för mycket bara, utan låt det finnas kvar luft i marängen. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper.

marangbotten

Vänd ned florsocker-/hasselnötsmjölsblandningen i de resterande 2/3 av äggvitan. Även här kommer konsistensen att förändras, men gör bara samma sak här som ovan. Dela marängen i två och bred ut på varsitt bakplåtspapper.

hasselnotsmarang

Sätt in alla tre plåtar i ugnen, de är klara efter 45 minuter.

Låt marängerna svalna och ta sedan loss dem från bakplåtspapperet. Om de är svåra att lossa kan du lägga ett bakplåtspapper över marängen, vända
på marängen så den hamnar upp och ned för att sedan dra loss bakplåtspapperet som marängen bakades på. Det brukar gå lättare än att försöka lyfta på marängen.

marang-med-hasselnot

Ihopsättning av schwarzwaldtårtan

Smält 200 g choklad i ett vattenbad. Bred ut ett tunt lager med choklad på ena sidan av den vita marängen utan hasselnötter. Ställ in i frysen ett par minuter så att chokladen stelnar. Bred sedan ut ett tunt lager med choklad på andra sidan marängen. Resterande del av chokladen breds ut på ett bakplåtspapper. Man kan med fördel lägga chokladen mellan två bakplåtspapper och sedan kavla ut den för att få två släta ytor på chokladen. In i frysen för att låta chokladen stelna. Skär sedan upp små fyrkanter av chokladen som ska få pryda tårtan senare.

schwarzwaldstarta

Vispa grädden och lägg i en spritspåse.

Börja med en hasselnötsmaräng som botten. Bred ut hälften av nöt-crémen på marängen.

marang-not-cremeSpritsa ut ett lager med grädde, ca 2 cm tjockt. Passa på att öva på olika spritstekniker så att du vet vilken du ska använda dig av när du väl ska täcka tårtan. Lägg den vita marängen som är täckt av choklad ovanpå. Spritsa ut ytterligare ett lager med grädde. Lägg den sista hasselnötsmarängen överst och bred ut det sista av nöt-crémen på. Nu är det dags att dekorera tårtan!

Täck sidorna av tårtan med grädde, antingen genom att spritsa ett fint mönster eller att göra ett jämnt lager med slickepotten. Gör likadant med ovansidan av tårtan. Sikta över lite kakao på toppen. Riv 50 g choklad med hjälp av en osthyvel, då skapas söta cirklar av chokladen. Dekorera tårtan med den hyvlade chokladen och chokladrutorna.

Hoppas att du gillar den lika mycket som alla vi som åt upp den här hemma gjorde!

schwarzwaldtarta

Tips på en annan tårta som jag har gjort: Glaserad tårta med hallonmousse/passionsfruktsmousse – Glazed mirror cake

 

kommentarer

Liknande inlägg

Godaste vaniljkrämen 2016-09-06
Prinsessbakelse 2016-09-09